Input:

Tipy na recepty

1.4.2021, , Zdroj: Verlag Dashöfer

11.1
Tipy na recepty

Kolektiv autorů

Jablečný štrůdl z listového těsta

Ingredience:

  • listové těsto,

  • strouhanka,

  • 4 jablka,

  • 100 gramů rozinek,

  • 50 gramů vlašských ořechů,

  • 2 vanilkové cukry,

  • skořice,

  • 1 vejce na potření,

  • moučkový cukr na posypání.

Postup:

Listové těsto necháme povolit, poté je rozdělíme na dva díly, které rozválíme a posypeme strouhankou. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nastrouháme na struhadle. Nastrouhaná jablka smícháme s rozinkami a ořechy. Vzniklou směs poklademe na listové těsto, přesypeme vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Nyní listové těsto zavineme a záviny přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 25 minut dozlatova. Upečený štrůdl podle chuti pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.

Činnosti, které lze rozdělit mezi klienty:

  • seznam ingrediencí (čtení, připravování, vážení),

  • příprava potřebného kuchyňského náčiní a nádobí,

  • loupání jablek,

  • krájení jablek,

  • strouhání jablek,

  • loupání oříšků,

  • zapnutí, načasování, vypnutí trouby,

  • manipulace s plechem,

  • rozválení těsta,

  • přidání náplně,

  • zabalení těsta,

  • vyklepnutí a rozšlehání vejce,

  • potření závinu,

  • úklid v průběhu a na závěr,

  • nakrájení,

  • servírování.

Makovo-pohanková bábovka

Ingredience:

  • 400 gramů jablek,

  • 100 gramů datlí (nebo jiného sušeného ovoce),

  • 250 ml mléka (může být i rostlinné),

  • 60 ml oleje,

  • 150 gramů mletého máku,

  • 200 gramů pohankové mouky,

  • 2 lžičky kypřicího prášku,

  • špetka soli,

  • 100 gramů vlašských nebo jiných ořechů,

  • med.

Postup:

Rozmixujeme oloupaná a jádřinců zbavená jablka spolu s datlemi, které jsme chvíli předtím zalili horkou vodou, aby změkly. Přidáme mléko a olej, vmícháme mletý mák, špetku soli, pohankovou mouku a 2 lžičky kypřicího prášku. Nakonec vmícháme 100 g nahrubo nalámaných vlašských ořechů. Pečeme při 180 °C, ve vymaštěné a vysypané bábovkové formě asi 45–50 minut. Stav kontrolujeme špejlí.

Činnosti, které lze rozdělit mezi klienty:

  • příprava ingrediencí,

  • příprava potřebného kuchyňského náčiní a nádobí,

  • loupání jablek,

  • krájení jablek,

  • mixování, míchání,

  • mletí máku,

  • loupání ořechů,

  • lámání/krájení ořechů,

  • příprava formy,

  • přelití těsta do formy,

  • manipulace s troubou,

  • kontrola upečení bábovky špejlí,

  • úklid v průběhu a na závěr,

  • servírování.

Vánoce

Činnosti rozdělíme mezi klienty, podobně jako ve výše uvedených příkladech u moučníků.

Kávové cukroví (cca 40 kusů)

Ingredience:

  • 200 ml kvalitní kávy (případně rozpustné),

  • 250 gramů hladké mouky,

  • 70 gramů umletého kokosu,

  • špetka soli,

  • 3 lžíce kakaa,

  • 40 gramů ovocné marmelády,

  • 40 gramů datlového sirupu (případně medu),

  • 40 gramů rozehřátého másla (nebo kokosového oleje),

  • 70 gramů hořké čokolády,

  • ořechy na ozdobu.

Postup:

Nejprve uvaříme 200 ml kávy a necháme ji vychladnout. Mezitím v míse promícháme

Nahrávám...
Nahrávám...